Over techniek en comfort

Als je wil dat je snelle vorderingen maakt op de viool, moet je behalve hard studeren op de noten zelf ook hard studeren op het fysieke comfort van het spelen. Veel mensen denken (en soms denken ze er zelfs helemaal niet over na): ‘nu is het nog moeilijk en voelt het niet prettig, maar dat komt later allemaal goed’. Of ze denken: ‘vioolspelen voelt nou eenmaal niet heel erg natuurlijk’. Maar als je in de techniek verkrampt of als je ergens pijn krijgt van het spelen, ben je op de verkeerde weg! Het klinkt misschien gek, maar dat is voor lang niet alle violisten vanzelfsprekend.

Iemand die heel goed heeft leren spelen, heeft zich bewust of onbewust ook sterk op het vervolmaken van het fysieke comfort van het vioolspelen toegelegd. Sommige violisten hebben zo’n comfortabele techniek dat het wel eens de indruk wekt dat ze het fysieke aspect van het vioolspelen laten prevaleren boven het gebruikelijke doel: het spelen van de muziek. Toch zijn de muzikale resultaten in die gevallen meestal geweldig. Het is namelijk een kip-en-het-ei verschijnsel. Wat is er eerst: een soepele, goed georganiseerde techniek of grote muzikale uitdrukkingsvaardigheid? De wens om je muzikaal steeds geraffineerder uit te kunnen drukken vereist een soepele en natuurlijke techniek en omgekeerd.
Dat kun je nadoen en je eigen maken. Net zo goed als dat je een loopje kunt studeren, kun je ook ‘fysiek comfort’ studeren. Je kunt je techniek bewust onderzoeken op knelpunten, je afvragen hoe je ze kunt verbeteren en oplossingen vinden. Je licht er iets uit en sleutelt er net zo lang aan tot het wél functioneert op een comfortabele manier.
Een andere manier is het veranderen van je mindset tijdens het studeren van het repertoire. Zorg ervoor dat je je muzikale doelen nastreeft bij de gratie van comfort. Oefen jezelf erin het fysieke gemak veel hoger op je verlanglijstje te zetten tijdens het studeerproces.

© 2016 Micha Molthoff