columns

De klassiek opgeleide autodidact en zijn robotleraar

Gitaarspelen is mijn hobby, vioolspelen mijn vak. Ik heb vaak geprobeerd net zo met de viool om te gaan als met de gitaar. De voordelen van autodidact zijn te combineren met de voordelen van een klassieke opleiding lijkt me ideaal.

Ik wilde héél graag gitaar leren spelen. In de jaren zeventig gingen mijn zusje en ik mee naar alle feestjes waar mijn ouders naartoe gingen. In de zomer was er vaak een kampvuur met daaromheen pratende, zingende, drinkende en gitaarspelende mensen. Ik was acht jaar en ik had een kleine gitaar. Gevonden bij mijn oma in Amsterdam, in de gangkast. In het bovenblad stond onder het klankgat in kleine letters gebrandmerkt:’Wunderlich’. Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit op de één of andere manier in tegenspraak was met de muziek die ik op de gitaar wilde spelen. Maar dat terzijde.
lees verder

Moet je hard werken om goed viool te leren spelen?

Het advies om vooral hard te werken is misschien wel het meest contraproductieve en ondidactische advies dat ik kon krijgen. Toen mijn leraren zeiden dat ik hard moest werken ben ik eigenlijk alleen maar heel veel en heel lang gaan werken. Het kostte me een enorme hoeveelheid tijd en energie om te leren dat dat niet persé het gewenste resultaat oplevert.

Het is eigenlijk nog veel erger. Als je het gevoel krijgt dat je hard moet werken is het tijd je methodes onder de loep te nemen. Het is een waarschuwing. Het is het moment waarop je contact begint te verliezen met de bron waaruit je tot dan toe geput hebt: de pure bevlogenheid om alles te doen wat nodig is om je doel te bereiken. En dan is het ook nog eens zo dat het woord ‘hard’ onprettig en rücksichtlos klinkt. Vaak gaan mensen vervolgens naar die onprettige ervaring op zoek en lijken pas tevreden te zijn als ze die in ruime mate hebben gevonden.
lees verder

 

Over techniek en fitness

Het studeren van viooltechniek moet je benaderen zoals fitness wordt benaderd. Fitness is een goed voorbeeld want iedereen snapt dat je door twee keer in de maand tien keer opdrukken geen spierballen krijgt. Het enige wat je daarmee bereikt is spierpijn en teleurstelling. Bovendien zul je je afvragen wat je bezielde. Veel violisten daarentegen lijken te denken dat voor het studeren van techniek iets anders geldt: af en toe heel hard oefenen en het wordt vast beter.
lees verder

Over techniek en comfort

Als je wil dat je snelle vorderingen maakt op de viool, moet je behalve hard studeren op de noten zelf ook hard studeren op het fysieke comfort van het spelen. Veel mensen denken (en soms denken ze er zelfs helemaal niet over na): ‘nu is het nog moeilijk en voelt het niet prettig, maar dat komt later allemaal goed’. Of ze denken: ‘vioolspelen voelt nou eenmaal niet heel erg natuurlijk’. Maar als je in de techniek verkrampt of als je ergens pijn krijgt van het spelen, ben je op de verkeerde weg! Het klinkt misschien gek, maar dat is voor lang niet alle violisten vanzelfsprekend.
lees verder

Over swingen

Niet swingende klassieke muziek wordt makkelijker geaccepteerd dan niet swingende pop. Voor de beste klassieke uitvoerders gaat dit natuurlijk niet op. Daarom is het een goed idee een voorbeeld te nemen aan deze mensen en ook te gaan swingen. Soms hoor ik iemand zich door een Brahms sonate heen worstelen en denk ik: ‘dat je klassieke muziek speelt is geen excuus om niet te swingen!’ En: zou deze violist hebben gedacht: ‘Ik ga eerst de noten maar eens leren spelen, daarna ga ik wel swingen!’? Jammer!
lees verder

© 2016 Micha Molthoff